A pattanások oka és ellenszere

Tinédzserkorban sok fiatalnak keserítik meg az életét a pattanások, de nem csak ebben az életkorban jelentkezhet ez a bőrprobléma. Ha néhány tényezőre odafigyelünk, akkor megelőzhetjük kialakulásukat, csökkenthetjük a megjelenésüket.

A pattanások kialakulásának okai

A pattanás vagy akné elsősorban hormonális okokra visszavezethető bőrprobléma. Serdülőkorban, mielőtt a hormonális egyensúly beállna a szervezetben, az androgén hormonok túlsúlya miatt a faggyúmirigyek intenzívebben működnek, így több mitesszer és pattanás képződik a bőrön. Ezt genetikai hajlam és a környezet is befolyásolja. Minél szennyezettebb levegővel érintkezünk, annál nagyobb a kialakulásuk esélye. A mitesszerek úgy jönnek létre, hogy a szennyeződések eltömítik a faggyúmirigyek kivezető nyílását, a váladék, a faggyú pang, felszabadulnak a baktériumok, kialakul a pattanás.

A pattanások kialakulását elősegítő tényezők

Akinek a szülei is hajlamosak voltak a pattanásokra, annál gyakoribb ez a bőrprobléma. Emellett a táplálkozási szokások is nagy mértékben befolyásolják ezt a hajlamot. Az olajos vagy a nagyon fűszeres ételek, a gyorséttermi menü, az olajos magvak vagy a sok chips fogyasztása fokozza a faggyúmirigyek tevékenységét. A kávé és az alkohol szintén felerősíti ezeket a folyamatokat. Nem is hinnénk, de a cigarettában lévő kátrány is ilyen hatást fejt ki. Egyes gyógyszerek is okozhatnak pattanásokat, például a szteroid tartalmú készítmények vagy bizonyos antidepresszánsok. A sportolók fokozottabban hajlamosak a pattanásképződésre, mivel a verejtékképződés ronthat a tüneteken. Aki például body buildinggel foglalkozik, annak az izzadás mellett az emelt mennyiségű fehérjefogyasztás is elősegíti a bőrprobléma megjelenését. A testépítőknél éppen ezért gyakoriak a pattanásos elváltozások felnőttkorban is.

A pattanások megjelenésének helye és ideje

Előfordulhatnak gyermekkori aknés elváltozások is, már 2-3 éves korban is megjelenhet a bőrön néhány pattanás. A pattanások rohamos kiütközésének ideje a serdülőkor, ami újabban egyre korábbra tolódik. Körülbelül 13-14 éves kortól jelentkezik komoly bőrproblémaként. Ezután van, akinél 18-19 éves korában megszűnik, míg mások életük végéig bajlódnak vele. A pattanások megjelenése az úgynevezett seborrheás területeken általános, vagyis az arcon, a háton és a mellkason.

A pattanások ellen

Lehetőleg ne piszkáljuk a pattanásokat otthon, mert a gyulladás így fokozódhat. (Sajnos ezt a tanácsot szinte senki nem fogadja meg.) Ha több pattanásunk van, keressünk fel kozmetikust, mivel ő steril körülmények között tisztítja ki a mitesszereket, így nem tömődnek el a faggyúmirigyek. Ha súlyosbodik a probléma, akkor bőrgyógyászhoz kell fordulni, mivel a pattanások felülfertőződhetnek, illetve maradandó hegeket is hagyhatnak a bőrön. A napsütés jótékony hatású, mert szárítja a bőrt, a nagy meleg miatti verejtékképződés viszont ronthatja a tüneteket. Sok olyan készítmény kapható recept nélkül, amelyek szárítják a bőrt, például a különféle arctisztító tonikok, szárító folyadékok. Ezek elsősorban benzin-peroxid tartalmú termékek. Bizonyos ideig hasznosak lehetnek, de egy idő után a túl száraz bőr is problémát jelenthet. A megoldás az lehet, ha olyan terméket használunk, ami a bőr szárítása mellett annak táplálását, hidratálását is biztosítja. A pattanások ellen a teljesen vegyszermentes, gyengéden ápoló kecsketejes szappan hatásos fegyver.