Napallergia

A napallergia olyan immunreakció, melynek kiváltó oka közvetlenül a napsugárzás. A mindennapi nyelvhasználatban többféle kiütéses bőrprobléma megnevezésére is használják ezt a kifejezést.

A napallergia okai

A napallergiának három fő típusa létezik. Előfordulásuk és okaik: I.

 1. Az egyik a valódi napallergia, a szoláris urticaria, amikor maga a napfény okoz csalánkiütést. Ez rendkívül ritka, gyakorisága 1 százalék alatti. Kialakulásának oka ismeretlen, jelenleg úgy vélik, egyfajta génmutáció okozhatja, a rá való hajlam pedig öröklődhet. Úgy ismerhető fel, hogy a napfény hatására nemcsak a napsugárzásnak kitett testfelületeken, hanem a ruha alatt lévő területeken is megjelennek kiütések.
 2. A másik a fényérzékenység, a polimorf fény-exanthema, amelynek 9-20% közötti az előfordulása. Ennek is van genetikai háttere, gyakran előfordul családon belül több személy esetében. Leggyakrabban nőket érint, ennek sem ismert a pontos kiváltó oka.
 3. A bőrbetegség harmadik fajtája a leggyakoribb: a fénnyel közvetlenül érintkező bőrfelületen alakulnak ki fototoxikus vagy fotoallergiás reakciók. Ezeket nem közvetlenül a napfény indítja el. Az ok az, hogy az egyes élelmiszerek, gyógyszerek, krémek napfény hatására allergiás reakciót váltanak ki.
  • A gyógyszerek közül bizonyos fajta antibiotikumok (tetraciklin tartalmúak), cukorbetegségre való szerek, nyugtatók és antidepresszánsok lehetnek ilyen hatásúak. Ebben az esetben önmagában a beteg nem érzékeny a fényre, csak a gyógyszerek hatására válik azzá.
  • Bizonyos bőrre kent krémeknél, ritkábban parfümöknél is előfordul, hogy egyes összetevőik napfény hatására olyan vegyületekké alakulhatnak, amelyek allergizálhatnak.
  • Ezeken kívül egyes élelmiszernövények is kiválthatnak fototoxikus reakciót, mivel az ezekben lévő növényi nedvek is érzékenyíthetik a bőrt. Ilyen a zeller, a paszternák, az ánizs, a kömény, a medvetalp.

A napallergia tünetei

 • A valódi napallergia csalánkiütést okoz, a napfénynek kitett területeken indul el, ezt követően gyorsan elhatalmasodik akár az egész testfelületen.
 • A polimorf fény-exanthema sokféle tünetet produkálhat, még egy páciensen is évente változó formában jelentkezhet. Előfordulhatnak hólyagok, csalánszerű kiütések, pici, pattanásszerű göbök, esetleg apró vörös duzzanatok is. A bőrprobléma csak a napfénnyel közvetlenül érintkező területeken, elsősorban a dekoltázson, az arcon és a nyakon tűnik fel. Vannak, akiknél a kiütések már az első tavaszi napfény hatására megjelennek, míg másokon csak később jelentkeznek. A szimptómák általában a nyár folyamán maguktól elmúlnak, ahogy a bőr megedződik. A szemet is érintheti a fényérzékenység, elsősorban az UV-C sugarak irritálhatják. Ennek tünete lehet könnyezés, szemviszketés, pirosság, fájdalom is.
 • A fototoxikus, fotoallergiás reakciók kisebb-nagyobb hólyagos kiütésekként jelennek meg elsősorban, kissé tovább is terjedhetnek a fénynek kitett bőrfelület körül. Ez a bőrprobléma bevörösödéssel és viszketéssel is jár.

A napallergia diagnózisa

Ha nem tudjuk, melyik típusú napallergiában szenvedünk, a bőrgyógyász a kikérdezésünket követően, a tünetek alapján állítja fel a diagnózist. Meg fogja kérdezni, hogy a bőrünk mivel érintkezhetett, mennyi ideig voltunk napon, mit kentünk magunkra, illetve szedünk-e olyan gyógyszert, ami okozhat fototoxikus reakciót. Allergiatesztet csak ritkán készíttet a szakorvos. Ennek az az elsődleges oka, hogy a meleg miatt a páciens idő előtt leizzadja magáról a vizsgálathoz szükséges hatóanyagokat. Másrészt, ha egyértelműen toxikus reakcióról van szó, akkor eleve nincs is szükség ilyen jellegű vizsgálatra.

A napallergia kezelése

Természetesen először a napallergia típusát kell meghatározni. Ha fototoxikus reakcióról van szó, a kiváltó ok felismerése után az adott krém, gyógyszer elhagyása, növény elkerülése jelenti a kezelést. Emellett az adott területet hűteni, hűsíteni kell. Súlyosabb allergia esetén gyulladáscsökkentő, szteroid tartalmú krémeket, antihisztamin tartalmú gyógyszereket ír fel az orvos. A valódi napallergia és a fényérzékenység kezelése csak tüneti lehet, hiszen kiváltó okai ismeretlenek. Ezekben az esetekben is lehet szükség krémekre, antihisztaminokra.

A napallergia gyógyulási esélyei

A polimorf fény-exanthema időnként alábbhagyhat. Évek is eltelhetnek úgy, hogy a tünetek nem is jelentkeznek. Az is előfordul, hogy a tavasszal előjött kiütések a nyár közepén, amikor már megedződött a bőr, maguktól elmúlnak. A szoláris urticaria nem szűnik meg, ha már egyszer megjelent.

A napallergia szövődményei

A leggyakrabban előforduló szövődmény minden típus esetén a pigmentáció. A kiütések helyén a bőrfelület bebarnulhat. Szerencsésebb esetben a barna folt néhány hónap alatt elhalványul, de ez kevésbé jellemző.

A napallergia megelőzése

 • Kerüljük a direkt napfényt 10 és 16 óra között, mert ilyenkor a legerősebb a sugárzás!
 • Fényérzékenység esetén fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrt a naphoz. Az első tavaszi napsugarak előtörésével egy időben kezdjünk fényvédőt használni azokon a bőrfelületeken, ahol a kiütések jelentkezni szoktak. Ezzel együtt is csak fokozatosan növeljük a napon eltöltött időtartamot. Kezdhetjük például napi 20 perccel, majd egyre többet maradhatunk a szabadban.
 • Viseljünk lenge, nem túl szoros ruházatot, ami a test lehető legnagyobb részét eltakarja a napfénytől. Minél természetesebb anyagokat, elsősorban pamutot érdemes választani.
 • Gyakran elfelejtjük, hogy ködös, felhős napon is le lehet égni. Az ultraibolya sugárzásnak körülbelül 90 százaléka átjut a felhőkön, ez visszatükröződik a vízről, a hóról, a jégről, sőt a homokról is, így ezek is ugyanolyan súlyosan le tudják égetni a bőrt, mint a direkt napfény.
 • Fogyasszunk sok karotintartalmú zöldséget, gyümölcsöt. Ezek nemcsak védik a bőrünket, hanem elősegítik a szép, egészséges barnulást is.
 • Mindig használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet. A naptejek faktorszáma azt mutatja meg, hogy mennyivel hosszabb ideig szabad a napon tartózkodni. Érdemes minél magasabb számút választani. Az is előfordulhat ritkán, hogy épp a naptej tartalmaz olyan összetevőt, ami a fény hatására bőrkiütést okoz. Ezért kell mielőbb tisztázni, hogy milyen anyagokra vagyunk érzékenyek.
 • Ha gyógyszert kell szednünk, tájékozódjunk arról, hogy az adott készítmény tartalmaz-e fényérzékenyítő anyagot, amely mellett tilos a napozás.
 • Napozás előtt ne használjunk parfümöt közvetlenül a bőrön.
 • Mivel sajnos a nap sugarai hosszútávon maradandó szemkárosodást is okozhatnak, viseljünk napszemüveget! A megfelelő napszemüveg UV-szűrős. Érdemes szemüvegboltokban vásárolni, ha megbízható minőségű, nem hamisított terméket szeretnénk. Fontos szempont, hogy a szemüveg ne legyen túl kicsi, és ne álljon el az arctól, minden oldalról védje a szemet.