Lichen ruber planus nem egészen tisztázott eredetű, általában ártalmatlan, de időszakosan hevesen viszkető bőrbetegség. Leginkább 1-3 mm átmérőjű, utcakövezethez hasonlóan elrendeződő, sokszögű vagy kerek csomócskákból, latinul papulákból áll. Ezek a papulák mérsékelten emelkednek ki a bőrfelszínből, fénylő felszínűek, éles határvonalúak, tömöttek. Ezeknek a száma igen változó. Egyes betegeknél csak a legjellegzetesebb területeken, főként a csuklók hajlító oldalán és a keresztcsonttájon találhatók elszórtan, másoknál akár az egész törzs és a végtagok felületét is elboríthatják. Előfordulhat még a nemi szerveken, lábszárak feszítő felszínén, lábháton, bokatájakon, és nagyon ritkán az arcon. A kis csomók gyakran összeérnek, és 1-3 cm átmérőjű foltokat, más néven plakkokat képeznek. Az is gyakran megtörténik, hogy a lábszárak, lábhát területén a rosszabb vérkeringés miatt a papulák megvastagodnak, erősebben kiemelkednek, 1-2 cm átmérőjűek lesznek.

Általános tünetek, mint a láz vagy a levertség, a betegséget nem kísérik. Viszont ez a bőrpbetegség rendkívül makacs, kisebb szünetekkel, visszafejlődésekkel a beteget hosszú hónapokig, akár évekig is elkísérheti.

A lichen planus fajtái

Ha a papulák gyűrű alakban helyezkednek el, akkor beszélünk lichen anularisról. Ritkán előfordul az is, hogy a papulák tetején néhány milliméter nagyságú hólyagok keletkeznek, ez a lichen bullosus. Ha a betegnek csak a szájában, a nyálkahártyán vagy az ajkakon vannak tünetei, a betegség neve lichen oris. A hosszabb ideig fennálló szájlichen plakkossá válhat, ritkán kifekélyesedhet, ennek következtében, ámbár nagyon ritkán, de daganat kiindulópontja is lehet.

Külön jellegzetessége a betegségnek, hogy ha a papulák a nyálkahártyákon jelennek meg (a szájnyálkahártyán, vagy nők esetében a nemi szervek nyálkahártyáján), akkor fehéres színűek és a gyűrűalak mellett faág- vagy agancsszerű formájúak is lehetnek.

A Lichen ruber planus okai, kialakulása

A lakosság körülbelül 1%-a szenved lichen planusban. Ez a bőrbetegség 30-60 év között fordul elő elsősorban, leginkább 40-60 év közötti nőket érint. Az okai nem tisztázottak, de gyakran pszichés stresszt követő kialakulásáról számoltak be a betegek. Megfigyelték a lichen planus társulását biliaris cirrhosissal, diabétesszel, magas vérnyomással, krónikus aktív hepatitissel, hepatitis B-vel és hepatisis C-vel is.

Számos gyógyszer, elsősorban antibiotikum is képes indukálni a lichen kialakulását. A nyálkahártyákon megjelenő lichen planus hátterében anyagcserezavar feltételezhető. A bőrön jelentkező tünetek esetében lehetséges ok az allergiás reakció is.

A Lichen ruber planus kezelése

A lichen ruber planus enyhébb formáira gyulladáscsökkentő, kortikoszteroid tartalmú kenőcsöket, illetve allergia elleni tablettákat, antihisztaminokat ír fel az orvos. Ezeknek köszönhetően a beteg néhány hét alatt tünetmentessé válhat. Ha a test nagyobb felületét borítják plakkok, súlyosabb esetekben belsőleg adott hormontartalmú gyógyszereket kap a beteg. A szájban kialakult lichent olyan oldattal kell kezelni, ami gomba elleni hatóanyagot is tartalmaz, mert a száj gombaflórája a betegséget felerősítheti.

Figyelembe kell venni, hogy a lichen ruber planus lefolyása általában hosszú, és bár a betegség jól kezelhető, számítani kell az időnkénti felerősödésre, belobbanásra. A folyamat azonban jóindulatú és belszervi elváltozásokat, általános tüneteket hosszú fennállás alatt sem okoz.