Az övsömör oka és kezelése

Az övsömör egy váratlanul kialakuló bőrbetegség, aminek egy korábbi bárányhimlő-fertőzésnek a következménye. A bárányhimlőt egy herpeszvírus okozza, mely nem pusztul el teljesen hanem a szervezetben megbújva lappang (néhány idegdúcban).

Ha bármikor később az ember szervezet legyengül, akkor képes aktiválódni és jellegzetes, folyadékkal teli göböcskék jelennek meg a testen, általában deréktájékon. A legtöbb esetben idősebb korban jön elő altalában csak egyszer, de akár ki is újulhat.

Ha fiatal, életerős embernél jelentkezik, akkor szinte biztosan van valami gyulladás a szervezetben, ami a háttérben legyengítette az immunrendszert. Mindenképpen érdemes egy teljes kivizsgálást kérni! Lehet, hogy csak egy gyulladt, beteg fogról van szó, de akár komolyabb egésszégügyi okok is állhatnak a háttérben. Nagyon ritkán persze gyermekeknél is előfordulhat.

Ez a bőrbetegség nem fertőző, tehát magát az övsömört nem lehet elkapni, viszont ha valaki még nem volt bárányhimlős, akkor bőrkontaktus útján azt el tudja kapni. (Ami után később már neki is lehet övsömöre.)

Az övsömör kezelése

Az övsömör kezelése, gyóyítása általában egyszerű. Nem szabad kapargatni a feszülő kis hólyagokat, illetve vigyázni kell, hogy semmiféle tevékenység közben ne sérüljenek meg. A megoldás lehet hintőpor, hűtőpaszta, valamilyen krém, de súlyos esetben akár injekcióra is szükség lehet. Minden esetben orvoshoz kell vele fordulni, ezért nem szeretnénk itt pontos tippeket adni.

Természetes kozmetikumok közül a körömvirágos, teafaolajos szappanokat ajánlják a legtöbben, hiszen ez egy akár több hétig is elhúzódó betegség, ami alatt is tisztán kell a bőrt tartani.