Ekcéma

Az ekcéma a bőr felszínének gyulladása, amelynek tünetei lehetnek apró duzzanatok, hólyagok, bőrpír, hámlás, viszketés, de előfordulhat a bőr váladékozása és pörkképződés is. A kontaktekcéma a bőrrel érintkező anyagok által kiváltott gyulladás.

Az ekcéma okai

Különféle anyagok okozhatják ezt a bőrproblémát, valamilyen irritáció vagy allergiás reakció révén. 

Aekcéma kiváltó oka nagyon sokféle lehet:

 • a műszálas anyagok, amelyek a legtöbb ma kapható ruhanemű alkotórészei, -
 • a nikkel vagy a króm, ami a farmer gombjain, bizsu ékszereken, óraszíjakon, illetve övek csatján érintkezik a bőrrel, -
 • egyes növények pollenjei vagy állatszőrök, -
 • a gyógyszerek közül leginkább az antibiotikumok vagy a helyi érzéstelenítők, -
 • a ragasztók és egyéb különféle vegyszerek, -
 • bármilyen kozmetikai szer, például arckrém, testápoló, sampon, hajfesték, körömlakk, púder, rúzs, fogkrém, gyakorlatilag sajnos bármilyen, nem csak természetes anyagokat tartalmazó kozmetikum -
 • úgynevezett fotoallergiás kontakt ekcémát okozhatnak egyes anyagok, mint például fényvédőszerek, borotválkozás utáni arcszesz, egyes parfümök, kátrány, antibiotikumok, ha a beteg bőrét az ezekkel való érintkezés után éri napsütés.

Az előzőekben felsorolt anyagok külsőleg hatnak, azaz exogén ekcémát okoznak. Emellett létezik endogén ekcéma is, amit egyedi hajlam, fogékonyság vált ki. Ide soroljuk pl. az atópiás dermatitist, melynek során az ekcémás bőrtünetek már kisgyermekkorban megjelenhetnek. Endogén ekcémát okoznak a szervezetben vagy a bőrön elszaporodó baktériumok, gombák is.

Az ekcéma tünetei

Az allergiás reakció az allergénnel való érintkezés után általában 1-2 nappal, de akár 10 nappal is jelentkezhet. A tünetek ezután néhány napig még rosszabbodnak, több hétbe is telhet, mire teljesen elmúlnak. Bár az ekcéma először csak azon a helyen jelentkezik, ahol a bőr érintkezett az allergiát kiváltó anyaggal, átterjedhet később a test más részeire is.

A tünetek különböző súlyossági fokozatokat mutathatnak, a bőr kipirosodásától a hólyagképződéssel járó duzzanatig terjedhetnek.

Az ekcéma kezelése, ellenszere

A legfontosabb tennivaló a tüneteket kiváltó allergén felismerése, majd eltávolítása, amennyire ez lehetséges. Ehhez elsőként bőrteszt elvégzése szükséges, melynek során a gyanús anyagok közvetlenül érintkeznek a bőrrel, így lehet kiszűrni, hogy mi és milyen mértékben okozhatja az ekcémát kiváltó allergiát.

Előfordulhat, hogy a bőrbetegség gyógyításának egyetlen módja az allergiát előidéző anyag teljes kerülése. Ez viszont egyes foglalkozások esetében komoly munkahelyi gondokat okozhat, így a kozmetikai szerekkel dolgozó fodrászoknál, a kémiai iparág szakmáinál (festékkel, ragasztóval, gyógyszerekkel, stb érintkező szakembereknél), vagy kőműveseknél, akik nem ritkán a cementben levő krómra lesznek allergiások. 

A bőrprobléma helyi kezelése: ennek a célja egyrészt a gyulladás csökkentése, másrészt a felülfertőzés elkerülése. A fertőtlenítő - hűtő borogatás hasznos lehet a gyulladt bőrfelületen. Ezután fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő ecsetelőkkel vagy kenőcsökkel kenjük be a területet. A száraz, viszkető bőrt nem szabad vakarni. Lehetőleg olyan öltözéket hordjunk, amibe nem izzadunk bele, a puha pamutruházat a legkevésbé irritáló.

A bőrgyógyász írhat fel szteroid tartalmú krémet is, amit csak az orvos előírásának megfelelően szabad használni. A szakszerűtlen alkalmazásnak súlyos következményei lehetnek.

A helyi kezelés mellett második generációs, nem álmosító antihisztamin készítményeket is felírhat az orvos, amelyek a viszketést és az allergiás tüneteket csökkentik. Ezek hosszú távon is szedhető gyógyszerek.

Megelőzés: az ekcéma ellen

A kontaktekcéma ellen két fontos dolgot tehetünk:

1. Elkerüljük az érintkezést azokkal az anyagokkal, amelyek a bőrön allergiás reakciót okoznak.

2. Az ekcéma elkerülhető, illetve tünetei csökkenthetők, ha folyamatosan ápoljuk, hidratáljuk a bőrt, megelőzzük a kiszáradását. A száraz bőr ugyanis sokkal hajlamosabb a megbetegedésre. Ennek érdekében a következőket tehetjük:

 • Ritkítsuk a fürdések számát, heti két-három alkalomnál lehetőleg ne fürödjünk gyakrabban. A kádban 10- 15 percnél hosszabb időt ne töltsünk. A víz ne legyen forró, csak kellemesen meleg. A legmegfelelőbb tisztálkodási mód a gyors zuhanyozás. 
 • Szárítkozásnál a törülközővel dörzsölés nélkül itassuk fel a nedvességet.
 • A hidratáló krémeket közvetlenül a mosdás után a szinte még nedves bőrre kell felvinni. 
 • Alaposan válogassuk meg, milyen tisztálkodószert használunk. A természetes alapanyagú, semleges kémhatású, kímélő szappanok a legjobbak, amelyek nem távolítják el a bőr természetes zsír- és faggyútartalmát – illetve a túlzsíros kézműves szappanok vissza is pótolják! A kecsketejes szappanok, amelyek semmiféle vegyi anyagot nem tartalmaznak, ráadásul tele vannak ápoló növényi olajokkal, gyengéden tisztítják a bőrt, miközben táplálják is azt, így ezek ideális tisztálkodószerek ekcémás bőrre.