Pikkelysömör / Psoriasis

A pikkelysömör vagy orvosi latin nevén psoriasis egy gyakorinak nevezhető, nem fertőző bőrbetegség, melynek okai elsősorban genetikai és immunológiai tényezők. Bolygónkon mindenütt előfordul, Magyarországon körülbelül a lakosság 2%-át érinti. Férfiakon és nőkön egyaránt megjelenhet, kezdődhet már kisgyermekkorban, de serdülőkor után is, sok esetben pedig csak a 40-50 éves kor körül.

Ez a bőrprobléma krónikus lefolyású bőrbetegség, amelyet teljes egészében gyógyítani még nem tudnak. Tünetmentessé tehető, de ez általában sajnos csak időszakos, a tünetek gyakran újra előjönnek. Ezek a következők: a bőrfelszínen vörös színű, több centiméter nagyságú, fehéren hámló foltok. Általában nem viszketnek, de súlyosabb esetekben ez is előfordulhat. A betegek egy részénél ízületi gyulladás is együtt járhat a bőrgyulladással.

A pikkelysömör oka és a kialakulását elősegítő tényezők

A pikkelysömör vagy psoriasis pontos oka ma még ismeretlen. Annyi bizonyos, hogy kialakulásához több tényező együttes megjelenése szükséges. Maga a bőrbetegség nem, csak az arra való hajlam öröklődik. Ez akkor aktivizálódik, ha különféle kiváltó okok, provokáló faktorok előhozzák a tüneteket.

Ezek a kialakulást előidéző tényezők sokfélék lehetnek:

 • A bőrünket érő fizikai hatások, különféle sérülések: égés, rovarcsípés, tetoválás, műtétek.
 • A gombás és bakteriális bőrfertőzések.
 • A bőr gyulladása egyéb okok miatt: pl. allergiás ekcéma, vírusfertőzések.
 • A cukorbetegség, a májbetegségek, a belső szervi daganatok.
 • A lappangó, komolyabb tüneteket nem okozó gyulladásos gócok, mint az idült mandula-, petefészek- vagy prosztatagyulladás, a fogínyben kialakuló tályogok vagy az idült arcüreggyulladás. Elég gyakran maga a pikkelysömör jelzi, hogy valamilyen kezeletlen, lappangó betegség van a szervezetben.
 • Bizonyos gyógyszerek is kiválthatják ezt a bőrproblémát. Leggyakoribb ilyen gyógyszertípus a béta-blokkoló hatású vérnyomáscsökkentők és a pszichiátriai kezelések során alkalmazott lítium.
 • Fontos tudni, hogy az alkoholfogyasztás is bizonyítottan pikkelysömört előidéző hatással bír.
 • Mint oly sok esetben, a stressz is szerepet játszat a bőrbetegség megjelenésében.

A pikkelysömör tünetei

 • Szinte minden esetben megfigyelhető a sötétvörös, hámló, a bőrfelszínből kissé kiemelkedő göböcskék, más néven papulák. Ezek általában 1-2 cm-esek, de olyan sűrűn helyezkednek el, hogy több centiméteres plakkot alkotnak. Ezek a plakkok élesen elkülönülnek el az ép bőrterületektől. A felszínükön viaszfehér színű hámlás jelentkezik, ami könnyen lekaparható. Lekaparás után pontszerű, apró vérzés látható, ami a bőr érszerkezetének megváltozása miatt jelenik meg.
 • Az úgynevezett Köbner-tünet is gyakran előfordul. Ez azt jelenti, hogy a bőrt ért sérülés helyén kb. 2 hét után göböcskék jelennek meg. Ez előfordulhat műtét utáni hegekben vagy testékszerek körül, de a könyökökön és térdeken is, melyeket gyakrabban beütünk.
 • Ezeken kívül a pikkelysömör a hajas fejbőrön, vaskos hámlás formájában is gyakori.
 • A bőrprobléma jelentkezhet a körmökön is, apró, tűszúrásszerű pontocskák formájában, ezek a Beau-pontok.
 • Szerencsére ritkán fordul elő, hogy ez a bőrbetegség az egész testfelületen okozzon tüneteket. Ebben az esetben a plakkok összefüggően jelennek meg, az egész bőrfelület gyulladt, vörös, hámlik. A haj és a szőrzet kihullhat, ezen kívül megnagyobbodott nyirokcsomók jelennek meg. Ez a forma mindenképp kórházi kezelést igényel.
 • A pikkelysömör legsúlyosabb megjelenési formája a gennyhólyag. Ez 1-2 mm-estől több cm-esig terjedhet, enyhébb esetben a hólyagok csak a tenyéren vagy talpon, veszélyesebb esetben az egész testen jelentkeznek. Ez a bőrbetegség komoly belgyógyászati szövődményekkel is járhat.

A pikkelysömör ellen

 • A pikkelysömör csak tüneti kezelésnek vethető alá jelenleg, tehát jelenleg nincs biztosan ismert ellenszere. Enyhébb esetekben a plakkokon látható pikkelyeket hámlasztókkal (10% karbamidos, 5-10%-os szaliciles kenőccsel, sós fürdőkkel) távolítják el. A felgyorsult hámsejtérés csökkentésére ditranol-oldatot szoktak javasolni. A plakkokra szteroid tartalmú kenőcsöket, krémeket, oldatokat alkalmaznak.
 • Ez a bőrpetegség fény hatására csökkenhet. Mind az UVA, mind az UVB spektrumú fényt használják kezelésre. A napfürdő is segíti pikkelysömör tüneteinek enyhülését. Már a szabadban töltött napi 15-30 perc is hatékony lehet, természetesen ebben az esetben fényvédő krémek használata szükséges a káros sugárzás ellen.
 • Számos természetgyógyászati készítmény is elérhető, melyeket a pikkelysömörben szenvedő betegeknek ajánlanak.
 • A legújabb kutatás a biológiai terápiára épül: olyan anyagokat juttatnak a szervezetbe, amelyek a fehérvérsejtek egyes molekuláit megkötik, kiiktatják (a TNF-molekulákat: tumornekrózis faktor-alfa). A kezelés hatására a bőr hámsejtjei addig tudnak újra megfelelően működni, amíg ezt az anyagot folyamatosan a szervezetbe juttatják. Mivel az immunrendszer rendkívül bonyolult folyamatába avatkoznak bele, ez igen veszélyes eljárás. Ezt a kezelést csak olyan betegek kaphatják, akik súlyos pikkelysömörben szenvednek.

A kecsketejes szappan hatása a pikkelysömörre

A mindenféle szintetikus adalékanyagtól mentes, természetes kecsketejes szappan megfelelően ápolja és hidratálja az érzékeny bőrt. Mivel gazdag nyomelemekben és vitaminokban, ezért táplálja és regenerálja a bőrt, allergiás reakció kiváltása nélkül. Ugyanakkor figyelni kell az összes összetevőt, hiszen egyénileg lehet bárki allergiás pl. egy ritkább olajra, amivel a jobb minőségű luxusszappanok készülnek! Minden esetben érdemes a csuklón kipróbálni egy új szappantípust.